Caritas To Go is gestart in Hoensbroek

Kok Arend van der Heijden heeft in juli 2019 de eerste voorbereidingen getroffen om Caritas045 op te richten; het initiatief is vervolgens in oktober 2019 echt van start gegaan. Tot midden maart 2020 hadden ze een wekelijkse avond in gemeenschapshuis “Het Juphuis” in Schandelen, waar minima en eenzamen samen kwamen om een gratis maaltijd te nuttigen. Door de komst van het coronavirus COVID-19 was dit samenkomen niet langer toegestaan. Tegelijkertijd ontving Arend snel signalen dat juist de meest kwetsbare bewoners van Parkstad het éxtra moeilijk hadden door het coronavirus COVID-19. Daarom heeft Arend Caritas To Go opgericht; hierbij kunnen mensen hun gratis maaltijden komen ophalen. Twee keer per week worden gratis maaltijden verstrekt aan inwoners van Parkstad (Regio045) die tot de minima behoren. Het doel van Caritas To Go is om te voorkomen dat iemand zonder voedzame maaltijd zit. Inmiddels worden elke week zo’n 1500 maaltijden verstrekt. Ca.15% van de huishoudens in Parkstad leeft beneden de armoedegrens en veel van deze huishoudens zijn door het coronavirus COVID-19 extra kwetsbaar.

Er worden daarom iedere dinsdagavond maaltijden uitgedeeld in Heerlen aan de Laanderstraat (kerk H. Franciscus van Assisi) en op de donderdagavond in Kerkrade aan de Nassaustraat (kerk Chevremont). Op deze dagen worden van 17:00 tot 19:00 uur verse soep met broodjes en/of een eenpansgerecht met fruit aangeboden.

Op 4 mei is ook in Hoensbroek gestart met een  afhaallocatie. Op de dinsdagen kan men ook hier een maaltijd afhalen tussen 17.00 en 19.00 uur. Dit gebeurt op de parkeerplaats bij het parochiekantoor De Polder van de parochie H. Johannes Evangelist, Hoensbroek (Hoofdstraat 85). De PausFranciscusgroep Hoensbroek ondersteunt hierbij met hulp. De maaltijden worden door Caritas 045 in een keuken in Cardier en Keer gemaakt en vervolgens naar Hoensbroek gebracht. Hier delen de vrijwilligers van Caritas045 en de Pausfranciscusgroep Hoensbroek de maaltijden uit. Gestart is met 200 maaltijden waarbij verwachting leeft dat dit uitgebreid wordt.

Meer foto’s van deze aktie: klik hier